Vabilo na odprto razpravo z naslovom “SOCIALNA PODJETJA V TVEGANJU IN PREMIKANJU MEJA”

Datum dogodka: 22.06.2022

BODI SOC – Krepitev podpornega okolja za socialna podjetja na območju kohezijske regije Vzhodna Slovenija

Projekt sofinancirata Republika Slovenija, MGRT in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Vodilni partner za Vzhodno kohezijsko regijo je RASR d.o.o. iz Celja, partner projekta je prvo socialno podjetje na Koroškem Zavod SLOKVA SO.P. in Zavod Viticia so. p. iz Gornje Radgone.

Socialna podjetja spreminjajo življenja ljudi in prinašajo pozitivne spremembe po vsem svetu. Njihove rešitve družbenih in okoljskih težav je mogoče razširiti in uporabiti v različnih

okoljih, omogočajo pa bolj odprto, trajnostno naravnano in uspešno prihodnost za vse.

Projekt BODI SOC za vzpostavitev učinkovitega in vzpodbudnega podpornega okolja za socialna podjetja

VABILO

na odprto razpravo z naslovom
»SOCIALNA PODJETJA V TVEGANJU IN PREMIKANJU MEJA«,
ki bo v sredo, 22. 6. 2022, od 9.00 do 12.00 v prostorih MKC, Ozara 18, Slovenj Gradec

Z nami bodo strokovni razpravljavci:

Dr. Marinka Vovk, registrirala prvo socialno podjetje v Sloveniji, Center ponovne uporabe d.o.o., so.p.. Leta 2021 nominirana med 100 žensk v socialnem podjetništvu v Evropi. Nominirana je bila za Slovenko leta, delovo osebnost leta in nagrajena za »Človeka odprtega srca. Odgovorna je za konzorcij socialne ekonomije na področju krožne rabe virov in je vodja raziskovalne skupine REUSE.

Dušanka Lužar Šajt, univ. dipl. soc. in andrag., direktorica Fundacije za izboljšanje zaposlitvenih možnosti PRIZMA. Več kot 15 let svoje strokovno delo intenzivneje usmerja tudi v razvoj in delovanje sektorja socialne ekonomije ter v podporo razvoja družbenih inovacij in

socialnih podjetij. Sodelovala je pri pripravi prve študije o stanju v sektorju socialne ekonomije v Sloveniji, skupaj s partnerji iz različnih evropskih držav je razvijala in v domače okolje prinašala nove pristope in orodja za strateški in operativni razvoj sektorja socialne ekonomije kot tudi podjetij in organizacij v tem sektorju, vodila je prvi celovit projekt vzpostavljanja kompleksnega podpornega ekosistema socialne ekonomije in družbenega inoviranja SocioLab v Podravju.

 

Dr. Lucija Čevnik, doktorica socioloških znanosti, prof. filozofije in sociologije, publicistka, predavateljica in svetovalka. Deluje kot zunanja izvajalka, nudi pomoč pri ustvarjanju podpornega okolja in izvajanju psihosocialnih vsebin za izvajalce in uporabnike socialnega podjetja.

Martina Šisernik, podžupanja, mestna svetnica, pokriva področje negospodarstva, sociale, zdravstva, kulture, mladinskih zadev in turizma.

Primož Mirkac, podjetniški svetovalec v Podjetniškem centru Slovenj Gradec, ki je lokalna razvojna institucija za pospeševanje podjetništva, katere cilj je izboljšati poslovanje vse pomembnejšega sektorja malega gospodarstva, povečati njegovo uspešnost in učinkovitost, povečati vlaganja in odpiranje novih delovnih mest, povečati samozavest podjetnikov in njihovo znanje ter zmanjšati število propadlih podjetij.

Moderator: Alenka Berložnik, direktorica Zavoda SLOKVA, so. p.

Iz vsebine:

Socialno podjetništvo je postalo majhen, a pomemben del svetovnega gospodarstva, njegov vpliv pa raste iz leta v leto. Na razvoj socialnega podjetništva vpliva več dejavnikov: gospodarske razmere, družbeni in okolijski izzivi, politika vlad, tehnologija in investicije. Vprašanje je, kako se bo socialno podjetništvo odzvalo na te vplive v prihodnjih letih oziroma kakšno bo socialno podjetništvo v letu 2030?

Zakaj potrebujemo nov zagon prav sedaj?

Če kdaj, potem je sedaj, v času negotovih razmer v svetu in napovedanih tveganj še toliko bolj pomembno, da družbeno odgovorna podjetja prestopijo mejo dosedanjega poslovanja. Bistvo socialnih podjetij namreč nikoli ni bilo v iskanju lastnega sektorja, pravne ureditve ali modelov vodenja, temveč v delovanju na marginalnih področjih, premikanju meja mogočega ter delu z ljudmi in problemi, od katerih so profitna podjetja, vlade ali tradicionalne dobrodelne organizacije dvignile roke.

Udeležba na odprti razpravi je namenjena:

  • že registriranim socialnim podjetjem;
  • vsem, ki razmišljate o socialnem podjetništvu;
  • podpornim okoljem za podjetništvo;
  • javnim in zasebnim podjetjem;
  • NVO in posameznikom s socialno inovativnimi idejami.

Udeležba na odprti razpravi je brezplačna.
Prijavite se lahko elektronsko: https://forms.gle/LKaiynddcDpKm8fU7 do 20. 6. 2022.

O projektu:

Projekt BODI SOC prispeva k vzpostavitvi učinkovitega in vzpodbudnega podpornega okolja za socialna podjetja, h krepitvi veščin in kompetenc socialnih podjetij, povečanju socialnih inovacij in interesa za registracijo novih socialnih podjetij, podpira rast obstoječih socialnih podjetij v vseh fazah razvoja, informira socialna podjetja za krepitev in promocijo socialnega podjetništva, prispeva k ustvarjanju novih, zelenih delovnih mest ter povezuje socialna podjetja z lokalnim okoljem, raziskovalnimi in izobraževalnimi organizacijami ter gospodarstvom, s ciljem nadgradnje ustvarjanja družbenega učinka.

Več o projektu BODI SOC. TUKAJ

Scroll to Top
Skip to content